Od poslednej popravy v ČSSR uplynulo 35 rokov

08.06.2024 Bratislava

Banská Bystrica/Bratislava 8. júna (TASR) – Bol posledným popraveným človekom na území bývalej Československej socialistickej republiky (ČSSR), ktorého odsúdili na trest smrti.

V sobotu 8. júna uplynie 35 rokov od tejto udalosti. Na absolútny trest ho odsúdil Krajský súd v Banskej Bystrici za trojnásobnú, mimoriadne beštiálnu vraždu.

Štefana Sviteka popravili vo veku 29 rokov 8. júna 1989 v Bratislave. V roku 1987 totiž brutálne zavraždil svoju tehotnú manželku a dve dcéry.

Narodil sa 23. januára 1960 v Podbrezovej v okrese Brezno.

Už pred posledným zločinom súd tohto recidivistu viackrát poslal do väzenia, prežil v ňom vyše osem rokov.

V Československu bol trest smrti zákonný až do jeho zrušenia v roku 1990. Toto rozhodnutie akceptovali aj Slovensko a Česko ako nástupnícke štáty. Najvyšším možným trestom je v súčasnosti doživotie.

Pojednávanie s obžalovaným Štefanom Svitekom sa pred päťčlenným senátom na banskobystrickom Krajskom súde začalo 24. mája 1988. Z trojnásobného trestného činu vraždy ho uznal vinným 30. mája 1988 a uložil mu trest smrti. Voči rozsudku sa Svitek odvolal, avšak vtedajší Najvyšší súd (NS) Slovenskej socialistickej republiky (SSR) svojím uznesením z 18. augusta 1988 jeho odvolanie zamietol ako nedôvodné.Rozsudok, ktorým bol Svitekovi uložený trest smrti, nadobudol právoplatnosť uznesením NS SSR z 15. decembra 1988.

Svitek bol ženatý, jeho manželka mala z prvého manželstva dcéru, s ním tiež jednu dcéru a spolu čakali ďalšie dieťa. V osudný deň, 30. októbra 1987, od rána popíjal a po práci v lese sa zastavil v krčme. Po tom, ako sa približne o jedenástej večer vrátil domov, manželka sa aj s deťmi pred agresívnym manželom zamkla v spálni. Keď búchal na dvere, povedala mu, aby išiel tam, kde bol dovtedy.

Pravdepodobne to v ňom vyvolalo záchvat zúrivosti a odbehol po sekeru, ktorou vylomil dvere. Manželke následne sekerou viackrát zaťal do hlavy a krku. Keď sa zobudili štvor - a šesťročné dievčatká, sekerou zavraždil aj tie.

Navyše sa u neho prejavila sexuálna úchylka, sadomasochizmus a zoofília. Všetky telá vyzliekol, manželku znásilnil, sekerou a nožom jej otvoril hrudník a vybral ešte živý plod, ktorý rozrezal žiletkou. Takisto pohlavne zneužil a vypitval aj dievčatká.

Po čine ušiel do Čierneho Balogu a v bývalom rodičovskom dome sa údajne pokúsil o samovraždu obesením. V ňom ho dva dni po vraždách zadržali policajti.

Popravy vo svete sa dejú naďalej a ich počet sa dokonca zvyšuje. Len v minulom roku na celom svete stúpol na najvyššiu úroveň od roku 2015. Prudký nárast zaznamenali najmä v Iráne a na celom Blízkom východe, uvádza sa v správe Amnesty International (AI). Skupina pre ľudské práva uviedla, že v roku 2023 zaznamenala celkovo 1153 vykonaných trestov smrti, čo predstavuje 30-percentný nárast oproti roku 2022.

Podľa AI k nárastu počtu zaznamenaných popráv prispel najmä Irán, kde úrady v minulom roku popravili najmenej 853 ľudí v porovnaní s 576 v roku 2022.

Čína, Irán, Saudská Arábia, Somálsko a Spojené štáty patria medzi päť krajín s najvyšším počtom popráv v roku 2023. AI dodala, že napriek spomínaným problémom došlo aj k pokroku. Počet krajín, ktoré vykonali popravy, klesol z 20 v roku 2022 na 16 minulý rok, čo je najmenej od začiatku monitorovania.

Vykonávanie popráv obnovilo podľa AI 5 krajín – Afganistan, Kuvajt, Mjanmarsko, Palestína a Singapur.

Naopak, Kazachstan, Papua-Nová Guinea, Sierra Leone a Stredoafrická republika sa zaradili ku krajinám, v ktorých nemožno uložiť trest smrti za žiadny trestný čin. V Rovníkovej Guinei a Zambii zrušili trest smrti za bežné zločiny.
 

Vyberte región

mark